Helyszíni megemlékezés a vörösiszap-katasztrófa évfordulóján

2015. szeptember 24. 15:59
A BM OKF Katasztrófavédelmi Tudományos Tanácsa is megemlékezik az öt évvel ezelőtt, 2010 októberében történt katasztrófáról. A tudományos tanács október 6-án Kolontáron rendez konferenciát, amelynek védnöke az országos katasztrófavédelmi főigazgató és a Veszprém megyei kormánymegbízott.
A meghívott résztvevők a kolontári emlékhelyen történő koszorúzást követően a konferencia plenáris ülésén előadást hallgathatnak meg egyebek mellett a tűzoltók, a katonák tevékenységéről, a vörösiszap-katasztrófával összefüggő kommunikációs feladatokról, és arról, milyen károkat okozott a kiömlő anyag a környék élővizeiben.

A szekcióüléseken az öt évvel ezelőtti történések egy-egy területét járják körbe. A védekezés napjait bemutató blokkban a többi között szó lesz a mentés tűzoltói vonatkozásairól, a logisztikai feladatokról, és arról is, hogyan alkalmazták a védekezésben, a kárfelmérésben a térinformatikát. Az újjáépítéssel és a belterületi kármentesítéssel foglalkozó szekció prezentációi között a Vas és a Veszprém megyei katasztrófavédelem vörösiszappal összefüggő tevékenységét bemutató előadások éppúgy helyet kaptak, mint a kármentesítési feladatokat taglalók. A közreműködőkről, segítőkről és támogatókról szóló részben górcső alá kerül a mentés, mentesítés helyszíni szervezése, a védekezésben résztvevő szervezetek közötti együttműködés, a helyi közösségek újjáépítése, a katasztrófa utáni egészségügyi szűrés, és bemutatják az érintett lakosság körében végzett szociológiai felmérés eredményét is.

A konferencia ideje alatt Kolontáron fotókiállítással is megemlékeznek a 2010-es katasztrófáról.