Miről szól a „Zöld iroda mozgalom?”

A „zöld” gondolat és a környezetvédelem egyre inkább része mindennapjainknak, sok esetben új követelmények formájában. Példaként megemlíthetjük, hogy 2009. január 1-től új építésű épületeknél az energetikai tanúsítvány kötelező kellék, míg meglévő épületeknél 2012. január 1-től válik kötelezővé.

Ehhez a szemlélethez tartozik a „Zöld Iroda Program” is, amelyet 1999-ben az „Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért” dolgozott ki. (Az egyesület nem nyereségorientált, kiemelten közhasznú, kormányzattól és érdekcsoportoktól független szervezet, melynek számos intézmény, ipari, szolgáltató és egyéb vállalat a tagja.)

A fosszilis energiahordozók – különös tekintettel a szén és földgáz – egyre növekvő árára és ezzel párhozamosan csökkenő mennyiségére, egyre nagyobb hangsúlyt érdemes fektetni a munkahelyek „zöldebbé” tételére is.

A program keretében a részt vevő vállalatok, szervezetek megismertetik az alkalmazottaikkal a környezettudatos munkavégzés szempontjait. A következő területeket kell megemlíteni, amelyekre érdemes odafigyelni: a természetes megvilágítás kihasználása, szelektív hulladékgyűjtés, kerékpár és tömegközlekedés előtérbe helyezése a munkába járás során, zöld növények telepítése, elektronikus levelezés és ügyintézés (e-mail) választása, használaton kívüli helyiségek villany világításának és munkavégzésre nem használt eszközök (pl. számítógépek, fénymásolók) kikapcsolása, újrafelhasznált papír alkalmazása, dupla oldalas nyomtatás, stb.

„Zöld Iroda” minősítést lehet kapni a program keretében, továbbá évek óta lehetőség van indulni a „Zöld Iroda Verseny”-en, amely idén is megrendezésre került. Az országban 2010-ben 33 szervezet, 5.400 munkavállaló vesz részt a versenyben 95 ezer négyzetméter irodaterülettel.

Az említett módszerekkel különösen az áramfogyasztásban lehet rövidtávon költségeket csökkenteni, és a különböző irodai gépek, a fűtés és a világítás optimális használata mellett az említett eszközök alkalmazásával akár 30-40%-os energia- és ily módon költségmegtakarítás érhető el. Előbbiek folytán a környezettudatosság közvetlenül összekapcsolódik a költséghatékonysággal, amely jelenleg minden intézmény és vállalkozás számára az egyik legfontosabb működési céllá vált. Az említett okok miatt érdemes odafigyelnünk a kezdeményezésre. Ezen túlmenően, amennyiben az alkalmazottak a munkahelyükön elsajátítják a környezetbarát megoldások alkalmazását, vélelmezhetjük, hogy a saját háztartásukban is hasonlóan fognak eljárni.

Bővebb információ a programról: www.zoldiroda.hu

Dr. Mészáros Ákos