Mi lehet az oka, hogy az emberek passzívak ?

"Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer négy ember, név szerint: Mindenki, Valaki, Bárki és Senki. Egy szép napon szóltak Mindenkinek, hogy akadt egy fontos munka, sürgősen meg kell csinálni. Mindenki biztos volt benne, hogy Valaki megcsinálja. Bárki megcsinálhatta volna, viszont Senki se csinálta meg! Valaki dühös lett emiatt, mivel ez Mindenki dolga lett volna. Mindenki úgy gondolta, hogy Bárki megcsinálhatná, és Senki nem vette észre, hogy Mindenki kerüli a munkát. Végül Valaki lett, akit Mindenki okolt, amiért Senki nem csinálta meg azt, amit Bárki megtehetett volna.”

Az embereket nehéz cselekvésre bírni, passzívak, még akkor is, ha közvetlenül kárt okoz nekik egy döntés. Több oka is lehet ennek:

  • Nem tudják mi folyik körülöttük, így azt sem, hogy mi lehet a tervezett tevékenység, beavatkozás, beruházás célja, lehetséges eredménye.
  • Néha azt hiszik, hogy a döntések visszafordíthatatlanok - a társadalmi folyamatokat végzetszerűen fogják fel.
  • Vagy egyszerűen csak úgy gondolják, hogy nem tudnak semmire befolyást gyakorolni.
  • Aztán mindenki mást vár az élettől, mindenkinek megvan a maga baja. Az új beruházások vagy jogszabályok más-más hatással lehetnek a különböző emberekre. Ebből az következhet, hogy az egyes emberek hiába törekednek a helyzet megváltoztatására, cselekedeteik sokszor nem összehangoltak, elszigeteltek.
  • A legtöbb ember meg van győződve arról, hogy a társadalomban mindenkinek megvan a szerepe és mindenkinek a saját szerepével kell foglalkoznia. Ezért úgymond, „nem avatkoznak más dolgába”.

Így aztán a vége gyakran az, hogy nem is akarnak részt venni a róluk szóló döntésekben.

Kajner Péter