Egészség-kultúra

Sörtől sűrű a csont

Jó hatással van az ember csontrendszerére a sör – állítja egy amerikai tanulmány. A Davis városi Kaliforniai Egyetem kutatói kereskedelmi forgalomban levő söröket, valamint előállítási folyamatukat vizsgálták.

Ne lopja meg magát!

Észrevették már, hogy ha tartósan rosszul alszanak, és másnap fáradtan, fejfájással ébrednek, egész nap képtelenek koncentrálni, és ingerültek?

Pörög velünk minden

A szédülés érzését a szerencsésebbek gyermekkoruk pörgős-forgós játékaiból, mások csak hírből ismerik, a pechesek viszont tapasztalják.

Medvehagymát a házipatikába

IIyenkor, áprilisban, ha erdő mellett utazunk vagy erdőben járunk, és megüt bennünket egy kellemes hagymaillat, akkor álljunk meg egy pillanatra. Érdemes egy csokorra valót szedni a medvehagyma leveléből.

Zsírégető édesgyökér

Új fegyverre leltek japán és amerikai kutatók a testzsírok elleni harcban, ez pedig az édesgyökér.
Az Ázsiában őshonos növény egyik összetevője, a glabridin serkenti a zsírbontó enzimek működését, és csökkenti a hízásra való hajlamot. A hatóanyag nemcsak a test zsíranyagcseréjét szabályozza, de a vércukorszintet is. Az édesgyökérből származó kivonat főleg a zsigeri zsírok ellen hatásos, azaz a has- és csípőtájékról segít ledolgozni a zsírpárnákat, és csökkenti a belső szervek, például a máj elzsírosodását. Emellett gyulladáscsökkentő és érvédő hatásával is felhívta magára a figyelmet, mellékhatásra viszont nem bukkantak.

Váltsuk az ásványvizet

Az ásványvizekben nagyobb arányú és többféle az ásványi anyag, mint a vezetékes vízben, így velük jobban pótolható a testünkből izzadással eltávozó ásványianyag-mennyiség. De arra nézve, hogy az egyes ásványvizek, gyógyvizek mennyi ásványi anyagot tartalmaznak és milyen összetételben, jelentősek köztük a különbségek. Ha hosszú távon és kizárólagosan nagyobb ásványianyag-tartalmú ásványvizet fogyasztunk, fennáll a vesekőképződés veszélye. Ezért időnként igyunk e helyett kevesebb ásványi anyagot tartalmazó ásványvizet vagy csapvizet.

Mit tehetünk ha epilepsziás rohamot látunk?

- Fordítsuk oldalra a beteget, hogy a nyála ne kerüljön a légcsőbe !
- Tegyünk egy pulóvert, kabátot a feje alá, és fektessük puha helyre!
- Tilos a beteg szájába nyúlni, bármit a szájába tenni!
- Tilos lefogni, gátolni a végtagok mozgását!
- Hagyjuk pihenni a roham után !
- Értesítsük a hozzátartozókat, és mindenképpen hívjunk mentőt, ha a roham nem múlik el egy-két perc alatt !

Keserű Afrika

Egy Kenyában és Kamerunban, nomád életet élő törzsek között végzett felmérés szerint az afrikaiak jobban érzékelik az ízeket - legalábbis a keserű ízt -, mint a más földrészeken élők. A keserű íz érzékeléséért felelős gén sokkal több változatban fordul elő az afrikai emberekben, mint másokban. Ha nagyobb a genetikai sokféleség, akkor változatosabb az ízérzékelési képesség is. Ennek az lehet az oka, hogy a keserű vegyületek iránti érzékenység hozzájárult a legtáplálóbb növények kiválasztásához. Továbbá ez a képesség segített az embereknek elkerülni a mérgező növényeket. Arra viszont egyelőre nincsen magyarázat, miért csak az afrikaiaknál alakult ki a géneknek ez a változatossága.

Inhalációs egyszeregy

- A forró vizes edényt soha nem töltsük tele, mert veszélyes
- Behunyt szemmel inhalálunk (vagy tegyünk a szemünkre vattacsomót)
- Fejünket 20-25 centiméterre tartsuk a gőzölgő táltól
- Az inhalálás egy-egy alkalommal ne haladja meg az öt percet, és naponta legföljebb 3-5 esetben ismételjük

Horkolj vagy élj!

A horkolás életveszélyes formája, az apnoé átmeneti légzéskimaradással jár.
Ez pedig szélütést okozhat azáltal, hogy csökkenti a véráramot, emeli a vérnyomást, és rontja az agy azon képességét, hogy szabályozza ezeket a változásokat. A Yale Egyetem kutatói jutottak erre a megállapításra, amikor azt vizsgálták, milyen folyamat okozza azt, hogy alvás közben nagyobb valószínűséggel kapnak szélütést a légzéskimaradással küzdő horkolók.
A teszt során mérték az emberek vérnyomását, valamint ultrahanggal követték agyukban a véráramlást.

Tartalom átvétel