Cserépszavazástól a népszavazásig

Athénban a Kr.e. V. században minden kérdésben népgyűlésen döntöttek.
Ha attól féltek, hogy egy ember olyan hatalomra tesz szert, mintha király lenne és ezzel veszélyezteti a demokráciát - és a többiek szabadságát - , akkor cserépszavazást tartottak. A szavazók a száműzendő polgár nevét törött agyagedények darabjaira, cserépdarabokra írták. A népgyűlés minden évben döntött arról, hogy szükséges-e abban az évben szavazást tartani. A polgárok az AGÓRA egy elkülönített részére kihelyezett urnába tették a cserépdarabokat. A biztosok szétválogatták a különböző neveket tartalmazó cserépdarabokat és akire a legtöbb szavazat jutott, tíz évre száműzték.

A közvetlen demokrácia e megnyilvánulása hosszú utat tett meg a mai népszavazásig. A népszavazás a népképviselet érvényesítésének, a közvetlen demokráciának egy formája, amelyben a demokratikus berendezkedésű országokban a hatalom forrása a nép a parlamenti választások illetve a helyi önkormányzati választások közt is kifejezheti akaratát, illetve véleményét.
A népszavazás lehet helyi, illetve országos. Ajka Város Önkormányzata 18/1992. (05.26.) rendelete szabályozza a helyi népszavazást és a népi kezdeményezést. Ajkán népszavazás megtartására kerül sor 2009. április 25-én. A két megválaszolandó kérdés:
„Egyetért-e Ön azzal, hogy Ajka Város Önkormányzata kizárólagos önkormányzati tulajdonában álló gazdálkodó szervezettel biztosítsa a szemétszállítást, hulladékkezelést és hulladéklerakást 2009. évtől Ajka város területén?”
„Egyetért-e Ön azzal, hogy Ajka Város Önkormányzata kizárólagos önkormányzati tulajdonában álló gazdálkodó szervezettel biztosítsa a távhőszolgáltatást Ajka város területén 2009. évtől?”

Az MSZP helyi elnöke Schwartz Béla az Ajkai Szó 2009. február 27-i számában a népszavazás elleni bojkottra szólít fel.
„…fizessen a Fidesz! Fizettessünk velük úgy, hogy a két közelgő önkormányzati képviselő választáson szavazzunk a Fidesz jelöltjei ellen... Ne vegyünk részt ezen az értelmetlen, okafogyott pénzkidobáson!”
Az is megérne egy misét, ahogy az írás összehordott fűt, fát, keverednek a gazdaság, a jog, a választás, a népszavazás és a személyeskedő gondolatok. Kampányban már hallhattunk arról, hogy kire szavazzunk, de arra hogy kire ne, nehéz emlékezni. A kampánycsend megsértését a Helyi Választási Bizottság is megállapította.
A népszavazás lehet majdan érvényes vagy érvénytelen, eredményes vagy eredménytelen, de „értelmetlen” nem. Valaminek az értelmetlensége nem jogkérdés és nem ténykérdés, sokkal inkább szubjektív értékítélet.

Menjünk el szavazni minél többen !
Ne feledjék, Ajkán is van AGÓRA !

2009. 03. 26.

Planéta Egyesület