Sörtől sűrű a csont

Jó hatással van az ember csontrendszerére a sör – állítja egy amerikai tanulmány. A Davis városi Kaliforniai Egyetem kutatói kereskedelmi forgalomban levő söröket, valamint előállítási folyamatukat vizsgálták.

Összefüggést kerestek a gyártási módszerek és a sörök szilíciumtartalma között. A 100 különböző márkájú sör adatainak elemzése után arra a következtetésre jutottak, hogy ebben a kedvelt italban igen jelentős az emberi szervezet által felvehető szilícium – ortokovasav (OSA) formájában -, ami kulcsfontosságú a csontjaink megfelelő sűrűségének kialakulásában, és így a csontritkulás megelőzésében.
Fényt derítettek arra, hogy az OSA az árpából kerül a sörbe, ahol épségben átvészeli az erjedést. A legtöbb szilíciumvegyület a barna sörben található, míg a német típusú, kukoricával (is) készített sörök kevésbé gazdagok benne. A csontritkulás, más néven oszteoporózis sajnos nem ritka betegség: az ötven éven felüli nők mintegy 50 százalékának, valamint az ugyanilyen korú férfiak egyötödének keseríti meg az életét.