Ne lopja meg magát!

Észrevették már, hogy ha tartósan rosszul alszanak, és másnap fáradtan, fejfájással ébrednek, egész nap képtelenek koncentrálni, és ingerültek?

Ha átmeneti az alvászavar, elég csak az okokat tisztázni és megoldani. Amennyiben az alvászavar két hétnél tovább tart, hajnali ébredés és visszaalvási nehézség kíséri, valamint egész nap nyomott tőle a hangulata, döntésképtelenné válik, túlságosan fáradtnak és levertnek érzi magát, kilátástalannak látja a jövőjét, mindenért önmagát hibáztatja, közönyösség uralja – valószínűleg a depresszió hálójába került. Ezekkel a tünetekkel tanácsos orvoshoz fordulni.
Kutatások igazolják, hogy az alvászavar 8-10 évvel is megrövidítheti az életünket. Amerikai tudósok megfigyelték, hogy tíz emberből öt napi 2-3 órával is megcsorbítja a szükséges alvásidejét. Ezeknek a „hiányzó” óráknak a száma napról napra nő, így hét végére több mint egy teljes éjszakányi idővel alszunk kevesebbet, mint kellene.
A vizsgálat azt is megállapította: a horkolás is óriási veszélyt rejteget. Aki horkol, és másnap úgy ébred, mintha egy percre sem hunyta volna le a szemét, annak alvás közben 4-5 alkalommal megállt a lélegzete pár másodpercre. Ilyenkor levegőhiány lép fel, és az agy kevesebb oxigénhez jut, mint amennyire szüksége lenne.