Medvehagymát a házipatikába

IIyenkor, áprilisban, ha erdő mellett utazunk vagy erdőben járunk, és megüt bennünket egy kellemes hagymaillat, akkor álljunk meg egy pillanatra. Érdemes egy csokorra valót szedni a medvehagyma leveléből.

Most még megtehetjük, hiszen hazánkban nem védett ez a növény. A medvehagyma igazi tavaszi ínyencségnek számít, és gyógynövény a javából.
Erőteljes fokhagymaillata miatt vadfokhagymának is hívják. Ez az ismertetőjele nagy biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a gyöngyvirággal.
Hatalmas gyógyerő szunnyad benne: régebben azt mondták, téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket és vérüket megtisztítsák vele. Különösen alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására, és vértisztító hatása miatt elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyítását. Fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és az álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy a magas vérnyomásból eredő panaszokat.
A zsenge leveleket áprilisban és májusban kell szedni, tehát még a virágzás előtt. Feldarabolva vajas kenyérre szórhatjuk, egészen apróra vágva megfűszerezhetünk vele levest, burgonyát, tésztát és más ételeket is, amelyeknek az ízét egyébként petrezselyemmel javítanánk.